06 December 2011

December & Rania :)

Salam December to all... salam hujung tahun.... just few weeks more kita akan meninggalkan 2011. tentu banyak kenangan, cerita, pahit manis sepanjang tahun ini kan... yg pasti nya, kelahiran Rania Nur Syuhada merupakan satu rahmat terbesar dan kenangan paling terindah dalam hidup sy dan suami utk tahun ini. Syukur padaNya, bermakna, sudah hampir setahun hidup kami diwarnakan dengan kehadiran dan kerenah sikecik.

Actually, this is not a goodbye entry for this year, i know it's too early to say goodbye to 2011. it just an intro for today's entry memandangkan blog ini yg sekian lama terhenti ceritanya, nasib baiklah di alam maya. kalau real life, confirm dah bersawang and berdebu2 dah ni. 

As an explanation, wpun tau takde orang kisah pun...  my time was so so limited for writing, neither at office nor at home. Sejak kebelakangan ni, i am quite bz  with many things. At office, due to roll-out for our new expansion project, there are many paperwork for new contract that i have to take care of. Lagi2 dgn kehadiran bos "baru" yang "lama" (member opis sure paham punya..), i'm kinda struggling here. Biasanya, 6pm dah get ready nk balik dah.. now no more okay, paling awal pun 7pm baru dapat gerak, itu pun disebabkan encik suami dah sejam menunggu di luar. kesian pula dia, tak pasal2 dia yg terbabit. While at home pula, tentunya bz melayan karenah sikecik yg semakin membesar. Baru nk buka laptop, dia dah sampai dulu depan monitor, mmg tak kasi chance mummy and daddy pegang. kalau dia tido, biasanya masa itulah sy gunakan utk membuat kerja2 rumah. 

anyway, my sikecik now is 10months old! yet to tumbuh her gigi and walking. i know it sound late to compare with other baby. every baby had different progresskan, as what my neighbour Ila said, biarkan je, bila dah sampai masa, berjalan la dia... tumbuh gigi lah dia... betul jugakan. Sekarang pun mulut sy asyik pot pet pot pet bila rania kejap2 hilang dari pandangan.. sedar2 dah merayap bawah meja makan la, masuk kebilik memunggah baju2 dia yg dah elok berlipat (dah le mak dia ni paling malas and tak suka lipat baju...) and macam2 lagi la.. Mmg terasa betapa cepatnya masa berlalu, rasa baru semalam melahirkan dia... terasa lagi kecil badannya melingkar di atas tangan saya, now tidak lagi... baru dukung tak sampai 5minit pun dah rasa mengah! 

Few things i would like to re-cap here for myself, sebagai suatu tanda ingatan dan kenangan suatu hari nanti la.... which are:-
** Congrats to AnaShahril - akhirnya, apa yg diharap telah dimakbulkan, Syukur and Alhamdulillah. Happy giler to hear that you are pregnant! Rasanya almost 3 tahun menunggu kan kalau tak silap... So Ana Mommy to be, take good care of yourself and baby tau ;)

** Congrats also to Alina, my dear friends - on your pregnancy.. Dengar kata kali ni Alina suka mencuba new recipes.. hurmmm... macam tanda2 nk dapat baby girl je.. Kita doakan banyak2 semoga Alina dapat apa yg diinginkan, kalau tak dapat pun, takpela, asalkan mommy and baby selamat, sihat, comel, gebussss... macam dak Rayyan!

** Dikejutkan dengan berita kehilangan seorang kenalan di offis. Pemergian Arwah Rozi Hartini diterima pada pagi Jumaat, pada tarikh yg hangat diperkatakan... 11.11.11
Pemergian Arwah pada pukul 3pagi bukan berseorangan, ditemani atau mungkin untuk menemani puteri yg dinantikan oleh Arwah. Arwah pergi bersama bayi yg sepatutnya dilahirkan pada hari tersebut. Betapa sayu dan sedihnya mendengar khabar tersebut, walaupun sy bukanlah seorang kenalan rapat, tapi hati naluri seorang wanita, ibu dan kawan tetap menyentuh apalagi beliau pergi saat di atas katil pembedahan, disebabkan komplikasi rahim pecah. Ketika kawan2 semua pergi utk melihat jenazah dan arwah bayinya, berat utk hati sy turut serta sebabnya sy bukanlah orang yg kuat utk melihat akan situasi tersebut. Hanya doa dan Al-Fatihah yg dpt sy kirimkan, semoga Arwah dan puterinya tenang dan bahagia di sana. Dan semoga suami serta anak2 yg beliau tinggalkan, tabah menjalani hari2 mendatang tanpa beliau. Al-Fatihah...

** Tahniah juga diatas kelahiran puteri kedua dan anak kelima kakak saya, Ija Yusoff pada 22.11.11 yg dinamakan Johanna Ayumi. Kata kakak sy, nama Johanna diambil sempena Malaysia menang (JOHAN) acara bola sepak vs Indonesia semasa Kejohanan Sukan Sea yg lepas. Saat JOhanna dilahirkan, masa tu dia tengah sakit di hospital utk bersalin.
Dan ini pula, re-cap progress Rania Nur Syuhada...

30.09.11 - 8bulan
- berat : 7.8kgkg, panjang: no record
- progress :mula merangkak, demam ketika berumur 8bulan setengah.


30.10.11 - 9bulan
- berat : 8.1kg, panjang: 60cm
- progress : dah pandai angkat badan dan berpaut untuk berdiri. Dah pandai karaoke. hehe....
  
30.11.11 - 10bulan
- berat 8.5kg, panjang 75cm. 
- progress: masih belum berjalan.. 

ketika entry ini ditulis, Rania tengah demam sesema... sy perasan semalam, macam ada ketul putih kecik di bahagian taring gusi. Mungkinkah??? tapi kenapa kat situ dulu? macam pelik je.... dan akan dipantau dengan lebih teliti lagi.... nantikan... zas!!



2 comments:

uSHi GuRL said...

kejap aje kan masa berlalu... lg few months.. kite berkejar lak ngan diorg. And time tu sure sibuk suruh diorg duduk.. skrg sibuk suruh belajar berjalan. kan?? hehehe...MMuah utk Nia.

Mrs.Farhana said...

thanks kalong...doakan yg terbaek yer tuk kami...:D

Nia noty..cpt besar tau..mumy nk exercise men keja2 ngan nia...hihihi

Followers

Copyright to LINDA ROSE
Designed by UMIESUEstudio 2015