30 September 2011

Rania @ 8 months





Besday sapa tu ye? hehe... hari ni kan 30th September 2011, maknanya hari ni si manja ku tersayang genap lah umur nya 8 bulan!!! Happy Birthday sayang!!! Happy 8months birthday to you!!

Hehe.. over kan? tapi.. biarlah... kalau bukan mommy dia yg over, sapa lagi kan? hehe.. 

Later i will update on her progress during 8th months ye, now tak dapat nk update banyak sangat. Yelah, since last check-up 6months, dah tk g timbang berat. so dah tak sure berapa berat Nia, tapi dari segi keberatan dan kemengahan sy bila dukung dia, saya agak2 dalam 8kg lebih dah... Memang serious tak leh nk dukung dia lama2.. semmmputttttt..... nampak gaya kena makan vitamin banyak2 lepas ni...

My baby girl masih belum pandai merangkak, tapi notice semalam, masa meniarapkan, dia dah boleh angkat bontot ala2 orang nak merangkak, cuma bila nk bergerak tu tak berjaya lagi, tersembam kedepan dan sambung meniarap dan menyusur. Another thngs yang  notice gak, bila dudukkan dia, dari keadaan duduk dia dah boleh gerakkan badan sendiri and jatuhkan badan utk meniarap/merangkak. sebelum ni Nia tak reti lagi, kalau dari keadaan duduk nk meniarap, mmg dia tak reti lagi nk adjust kaki dia. Takpe sayang, slowly ye... mommy don't mind as long as - my baby sihat sihat and sihat!

Mulut sekarang dah makin kuat berbunyi, macam2 bunyi yg dia buat... paling suka bila dia buat ala2 orang menyahut... "hmm..? hmmm??". Contoh kalau mommy tengah menyembang ngan dady, bila we both mentioned her name... tetiba dia menyahut.. "hmmm? hmmm?"... 

on her menu pulak, sy dah mula buat lauk-lauk utk dia. .sebelum ni mmg saya buat bubur nasi yg diblender dengan tomato, kentang, pumpkin atau brokoli. Now sy dah add ayam dan ikan tenggiri. Sebelum ni sy rebuskan 2 genggam beras yg direbus bersama sayur2an tersebut, diblender dan masuk dalam tupper ware besar utk diberi kepada pengasuh Nia. Bekal ni cukup dalam 3-4hari. Tp since saya dah mula masak ikan/ayam utk Nia, sy dah tak campur macam dulu lagi. Beras sy basuh , jemur dan blender bagi halus. Jadi sy akan buat bubur utk dia dalam 2 sudu besar (cukup utk 2hari). kemudian sepotong ikan tenggiri, direbus bersama carrot dan brokoli, blender. Kemudian nasi dan lauk sy masukkan dalam bekas2 kecil, satu bekas utk sekali makan. So far, pengasuh kata, Nia suka sangat. 





Oh ya, baru teringat that i suppose to teach her how to read. tapi tak sempat2 lagi nk beli manila kad.. nk potong2 perkataan utk buat biggg flash card for her. agaknya bila la ye... maybe next month sebab nak habiskan segala bagai jemputan raya minggu ni... hehe

to my dearest little angel, mommy love you very very much. happy birthday sayang... :)


4 comments:

Mrs.Farhana said...

Nia....happy birthday!!jom mintak mummy belikan kek tuk Nia....:-)

Leenz Yusoff said...

hishh.. auntie ana la beli utk nia :D

SuZiE said...

bubur tu tahan ek 2-3 hari? adam pun dah start mkn.. tp hari2 masak utk dia.. xtau plak bubur tu tahan sampai 2-3 hari..simpan dlm peti ais ek??...

Leenz Yusoff said...

yup.. kena simpan dalam peti ais.. tapi kalau boleh, elok masak hari2..

Followers

Copyright to LINDA ROSE
Designed by UMIESUEstudio 2015