22 September 2011

Bihun ooo Bihun

Sebuah kisah di suatu petang...

TRUTTTTTT.. TRRRUUUTTTT (bunyi ringing handphone la kononnya)
Tuan Rumah: Salam Kak, utk jamuan esok, salah satu hidangan sy nk buat bihun sup. Tapi nk buat bihun warna kuning tu. nk letak apa ye.. rendam dengan kunyit ke?

Kakak Ipar: Eh, tak yah rendam kunyit, Ko pakai je pewarna.

Tuan Rumah: Oooo.. guna pewarna je? tak pakai kunyit? sebab masa buat pulut kuning itu hari sy letak kunyit. Nak beli pewarna macam mana kak?

Kakak Ipar: Kunyit pun boleh, tapi lagi senang pakai pewarna. Ko beli je yang Star Brand tu. 

Tuan Rumah: Nk beli warna kuning apa kak?

Kakak Ipar: Beli pewarna kuning telor..

Tuan Rumah: OOO.. ok ok.. terima kasih kak.

Malam tu si Tuan Rumah pun dengan gigihnya cari la pewarna kuning telor Star Brand tu. bila sampai rumah je, dengan penuh semangat... Tuan Rumah pun ambil la besen, isi air, buka 2bungkus Bihun cap Bintang utk direndam. Buka botol pewarna tu dan tuang pewarna kedalam besen. Kacau2 bihun tersebut dan tutup dengan dulang utk direndam semalamam.

Tuan Rumah: (berkata dalam hati sambil tersenyum lega) Esok pagi confirm lembut. Settle pasal bihun, kuah sup pagi2 esok boleh buat, sempat la nk hidang tengah hari.

Celik je mata esok paginya, benda pertama sekali yang Tuan Rumah buat, menerpa laju ke besen rendaman bihun. Buang air rendaman sebab nk toskan bihun tu.. Tiba2

Tuan Rumah: (terperanjat separuh nyawa) Mak! Apsal bihun jadi camni???? 

terus capai handphone 

Kak Ipar: Hello.... 

Tuan Rumah: Kak!!! Apsal bihun saya warna OREN??????

Kakak Ipar: haaa?? oren? ko salah pilih colour ke teh?

Tuan Rumah: Tak la! betul la sy beli warna kuning telor tu.. Star Brand lagi. (bertanya dengan suara cemas and panik)

Kakak Ipar: aik... dah betul la tu... kenapa oren pulak? ko letak berapa titik Teh??

Tuan Rumah: Titik?????????????????? EErrr... sy tuang separuh botol!!

Kakak Ipar: Laaa.. patutttlaaaaaaaaaaaaaaa...... orang tuang 2-3 titik je.. idak pun hujung sudu kecik tu. yang ko tuang separuh botol tu awat???

Tuan Rumah: Hahahahha!!! Dah tu, ilmu akak bagi tak habis.... hahahahha!! Habis la.. ada ke orang nk makan bihun Oren ni???

Cerita selanjutnya... di keheningan pagi hari tersebut... si Tuan Rumah menjerit memanggil suami tercinta yg sedang enak dibuai mimpi bersama sikecik tersayang...

B! Bangun.. belikan bihun 2bungkusss!!!






7 comments:

cikpuding said...

wakakaaaakakaakakaaa....trus ilang rs ngantuk mata niee pas baca sketsa ko nieee aarrr....

Leenz Yusoff said...

hahaha.. siot jek.. ngantuk eyh!! :p

Mrs. Eeza Herman said...

cantik la color bihun tu...

Leenz Yusoff said...

cantik mmg cantik.. tapi ada ke yg sanggup makan.. hehe

uSHi GuRL said...

dah tu.. x dihidang... cuba hidang. mesti laku jgk tu.

Mrs.Farhana said...

hihihi...adoi penat gelakk...:D

norashimah ibrahm said...

hahahaha....laaa kai jer bhun 2 lau org tanya resepi terbaru bihun oren ...tp pada warna bukan pada rasa,,,, hehehe

Followers

Copyright to LINDA ROSE
Designed by UMIESUEstudio 2015