31 October 2010

Little Home Part 2 - KC & Plaster Ceiling


Hari ni pergi tengok rumah lagi... Cadangnya nk mengemas rumah - simpan barang2 dan pack awal2 dalam kotak. Tapi kotak pula takde... nk kena cari jugak ni. Dah inform tuan rumah bulan 12 nk pindah, so tuan rumah yg baik hati pun kata bulan November tak perlu bayar sewa - guna duit deposit je. Selain tu - dipesan juga - kalau ada kawan2 yg nk cari rumah sewa, minta rekomen. Tuan rumah prefer family - taknak orang bujang. So kalau ada sesiapa berminat nk sewa rumah di kawasan Sri Gombak Fasa 9 ni, boleh la contact saya ye.

Berbalik pada rumah baru kami, hari ni kami nk confirmkan order utk grill foyer dan yard. Selain tu, nk mengukur sekali railing utk langsir - Mr. B confident nk buat sendiri. So i just leave it to him. Begitu juga cat rumah. Tadi pergi kedai hardware kat Greenwood City tu nk beli cat, tapi tutup pulak. Nampak la frust muka Mr. B  - semangat betul dia nk mengecat. I told him takpela, minggu depan masih sempat lagi.. Tema? hurmm.. akhirnya kami sepakat memilih warnaa  "......." sebagai feature wall. hehehe... nak kasi surprise la sikit... nanti dah siap sy upload gambar ye.

Dalam minggu depan, mungkin kerja2 pemasangan kitchen cabinet (KC) dan grill dimulakan. So, kena standby RM1000 sebagai deposit kepada pihak management utk kerja2 tersebut. Dan Mr. B akan mula mengecat juga - disamping tu boleh la angkut barang sikit2... tapi kena cuci rumah dulu.. banyak sangat kesan "tapak2 kaki" kat rumah tu. Ntah larat atau tidak sy nk mencuci. Tu belum campur nk mengemas rumah sekarang ni. Silap2 raya haji nanti pun sy masuk sibuk mengemas. Tak sabar nk settlekan pasal rumah ni - supaya bulan 12 nanti kami dapat masuk ke rumah baru. Dah settle pasal rumah, baru la boleh tumpukan pada barang2 keperluan baby pula. Itu lah perancangan saya. Buat masa ni, satu apa pun tak beli lagi utk baby. Baby jgn marah ye, mommy tak lupa la.. cuma mommy nk fokus dulu satu2 ye sayang... hehe :)

Daripada listing asal utk rumah - here are some updates :-

1) Metal Grill for Foyer & Yard - DONE
2) Painting
3) Kitchen Cabinet  - DONE
4) Hob & Hud - DONE
5) Railing & Curtain
6) Dining Table
7) Lighting - DONE
8) Fans - DONE

From all the listing, sy paling tak sabar nk tengok hasil kitchen cabinet (KC). Masa kami mula2 survey pasal KC ni, kami ada dapatkan few quotation daripada few contractors and went to KC showroom like DeFilio and Maxwell Living. Since we have limited budget for this (again and again to mentioned....hehe) - most of the offer we've got was within 5.5k - 7k. Dalam tengah mencari tu, my officemate rekomenkan la seorang guy ni, "orang kita" - dia mmg specialist buat KC/wardrobe sahaja. Furthermore dia dah buat pun KC di rumah officemate saya tu and officemate saya sangat la berpuas hati dengan kerja dia. Bukan setakat kerja saja, malah harga yg dia bagi pun mmg jauh beza dengan harga2 yg sy dapat. So after confirmed with him, 50% as deposit - another 50% bila kerja dah siap. Next week dia kata nk masuk utk buat installation, nanti sy akan update on his work progress and gambar sekali ya. Nk rekomen awal2 ni, mmg tak berani. 

Another thing which makes me really in dilemma right now - after visited few units yg dijadikan -show house- oleh para2 kontraktor di Kristal Height 2 - i am so really really want - plaster ceiling. Yang pada asalnya sy potong dari list sy - tapi bila dah tengok hasil kerja - meronta-ronta betul hati ni nak juga pasang plaster ceiling. Budget??? Alahai.... sangat sedih. But inside of me said - pasang la pasang la pasang la. Ada 2 kontraktor yg offer - price within RM2k - RM2.5k without wiring. Tadi ada bawa sorang Pakcik Indon yg tinggal berdekatan rumah abah sy - dia minta RM1.5k utk upah saja, barang kena beli sendiri. Terus kitorang pangkah dia dari senarai. Mahaiiii tu wakkk... huhu.. Selain dari gambar plaster ceiling yg sy letak di entry sebelum ni - ini satu lagi contoh plaster ceiling yg menjadi idaman saya - yang dipasang di salah satu unit di tingkat 6;


 plaster ceiling @ living room to dining area

 plaster ceiling @ walkaway


cantikkan...? tapi - sedang sy dlm berkira2 tentang budget kami, tiba2 Mr. B berkata "yang, awak bagi la saya buat sendiri, sy yakin sy leh buat, sy nk awak bagi semangat je kat sy, boleh....? " and myself  "...................gulp!..........." speechless. cam caya tak caya je - so now - should i or shouldn't i?



5 comments:

cikpuding said...

aku mengikuti citer psl umah kamu niee ngn penuh minat....maner tau...leh get some ideas ker kan....:)

Leenz Yusoff said...

ala.. umah aku tak seberapa... semua gara2 budget ciput.. bulan 12 dah kena standby utk sikecik.. apa la sangat kan nk get ideas.. haha!

Lynda.CG said...

cantikla palster siling tu. simple tp nmpk elegant gitu. bestnya new house, new ppl in fam. such a bless life dah-ling. glad fr u :)

Leenz Yusoff said...

thanks dear.. u tengah muda remaja ni boleh start beli umah awal2... rasa rugi je i baru nk buat semua tu at this age.. hehe..

Shazana Mhd Sobri said...

suke nye ada plaster siling.. cantik..

Followers

Copyright to LINDA ROSE
Designed by UMIESUEstudio 2015