17 March 2010

Dia Bukan Milikku (Part 3)


 Actually, after aku discharge on 2/3, on the 4/3 i was warded back to the same place... kes dia sebab > after  diagnos (camne eyh spelling dia..??) oleh para doctorsssss - aku mengalami  USUS BENGKAK... yg membuatkan perutku kembungggg membusung...... sekali lagi.. aku ingatkat angin jahat sebab sepanjang 4hari lepas, aku takde langsung selera makan... keadaan ku agak kritikal gak la.... dan akhirnya hubby decide to send me back to hospital... pengalaman??? cukup menyeksakan masa di emergency room.... 3jam tersadai bila 2 jabatan - O&G & Surgerry masing2 tolak menolak kes....turun sekejap.. check keadaan aku... cucuk sana, cucuk sini... then blah.... dh lewat petang, bila wakil dari jabatan Surgery turun... mereka masukkan tube (rest tube) melalui lubang hidung ku... masuk ke kerongkong dan masuk kedlm salur usus... tujuan dia untuk menyedut segala gas yg ada di dalalam perut aku. Sebaik je tube tu melepasi lubang hidungku dan mula hendak masuk ke kerongkong.....

hanya Tuhan saja yg tau apa aku rasa... habis segala makanan yg ada dlm perut aku keluar... umpama.. korang letak la jari korang kat kerongkong tu... apa jadi..... Seksanya, tk dpt aku gambarkan.... aku cuma mampu bertahan tak sampai 5 minit.. bila tiub yg dibiarkan tersadai didalam kerongkong dapat kurasakan bergerak2 terutama bila aku cuba menelan air liur... tanpa segan dan silu.. aku merayu kepada doctor utk cabut semula tube jahat tu..... 5minit pun aku tak sanggup bertahan.. inikan pula doctor ingin membiarkan tube tu selama 2-3 hari... aku mmg tak sanggup!!

Akibatnya - aku dimasukkan semula ke wad 11C - tp dah tukar katil la.. kali ni katil 11. Terlalu banyak proses/rawatan yg harus aku lalui... scan lah... x-ray dekat 3kali..... cucuk amek darah every morning... drip 24hrs - dan disebabkan aku bermati-matian menolak rawatan tube jahat - aku dikehendaki berpuasa selama 5hari di hospital.... setiap 4jam nurse akan datang memberi aku antibiotik melalui water drip (botol yg tergantung tu...) dan setiap 4jam jugalah nurse akan mengukur ukur lilit perut/pinggangku... dah macam nk buat baju pulak... 

Pernah suatu hari tu, sekumpulan doctor2 pakar/specialist/doctor pelatih datang melawat keadaanku... dan mereka ingin aku meneruskan rawatan REST TUBE tu... dengan secara paksa.. aku disumbat dengan tube jahat tu.... apalagi, aku menangis, meraung dan merayu kepada doctor utk tidak meneruskan rawatan yg paling aku takuti... mmg takut.... sampai doc pun boleh cakap "tanak.. sudahlah"..

ada kalanya.. bila aku ingat semula apa yg berlaku pada diriku.. pasti menitik airmata... sering aku mengadu pada sang suami... kenapa aku.. aku lemah.. aku tak kuat.. dan aku dah tak mampu menerima apa2 ujian lagi... dan sang suami tanpa jemu akan terus memujukku.. supaya tabah, kuat, sabar dan redha.....

Hari ke-5 keadaan ku menampakkan perubahan.. perut ku sudah susut sebanyak 10cm.... doctor memberi lampu hijau utk aku mula makan... masa ni mmg aku rasakan... segala jenis makanan yg datang semua nya lazat2...... puas aku meminta samada aku boleh pulang tetapi doctor mahu melihat progress aku selepas makanan masuk ke dalam ususku.. takut membusung semula perut tu.... dan Alhamdulillah, pada hari ke-6 iaitu 9 Mac - aku dibenarkan pulanggggggggg!!!!

selama aku berada di hospital, aku dijaga baik oleh para jururawat wad 11C... dan aku amat berterima kasih kepada mereka.... dan kunjungan kaum keluarga, teman2, para sahabat dan kenalan... tak putus-putus dalam waktu itu. Terima Kasih buat semua... terutama buat sang Suami...

kalau boleh, aku taknak lagi masuk hospital.. tak nak lagi melalu segala rawatan yg pernah aku lalui.. cukup lah..... utk pembaca semua, tolong la jaga kesihatan anda... selagi ada daya - jgn la abaikan pemakanan kita..

Sememangnya kesihatan itu sangat lah berharga....






5 comments:

cikpuding said...

lps jerr bc blog ko..terus aku bsgmt nk p beriadah kt taman pg tdk...:P

Leenz Yusoff said...

bagus bagus!! jaga kesihatan!!

faRhaNa said...

jom kt beriadah bersama MTC...jom kalong puding..kt berjln kat park ker??smbl berposing2..ha ha ha

Leenz Yusoff said...

yyeeahh..i like that.. tunggu akak sehat la...

leh suh laki2 nye amek gambar kita...

Irtiyah said...

salam

rasanya seksa membaca tentang tiub jahat tu sebab saya seorang yang amat2 mudah loya... kesian awak... semoga Allah memberi ganti yang indah di hadapan. amin...

Followers

Copyright to LINDA ROSE
Designed by UMIESUEstudio 2015